Eva-Lotta kunstiäri

Piltjaspis käevõru 8mm

Hind: 9.50 €
Ostukorvis:    Koguse valimisel lisandub toode automaatselt ostukorvi.
Tootekood: Piltjaspis 8mm
Piltjaspis emake maa.Aitab näha elu õppetunde.

Ajalugu
Kujutage ette seda: niipalju kui näete, on maastik täis mägesid, mis tõusevad üksteisest kõrgemale, nagu mõni John Fordi vestern. Piltjaspis meenutab kõige enam tolmuse Vana-Lääne tohutut liivast avarust, mille seest kerkivad nagu iidsed lossid kuldpruunid ja punased kivist "mäed".
Jaspis on läbipaistmatu kaltsedon, mida on saadaval väga erinevates värvides. Mõiste "jaspis" ise pärineb kreekakeelsest teosest iaspi, mis tähendab "täpilist kivi". Jaspis on kalliskivi, mida on kasutatud kõikjal maailmas. Muistsed Egiptuse preestrid nikerdasid jaspist kauniteks eheteks, samas kui minoslased kasutasid jaspist hüljeste valmistamiseks. Kuigi jaspis on tänapäeval laialdaselt saadaval, peeti seda vääriskivi kunagi väärtusliku kivina.



Nagu kogu jaspis, muutsid selle läbipaistmatu kaltsedoni rikkalikud kujundused ja värvid selle esmalt väga populaarseks kaunistusmaterjaliks vaaside, mantlite jms jaoks. Tänapäeval on see ideaalne vääriskivi edelapoolse välimusega ehete jaoks.

Jaspis on kaltsedoni läbipaistmatu sort ja seda seostatakse tavaliselt pruuni, kollase või punaka värviga, kuid seda võib kasutada ka muude kaltsedoni läbipaistmatute värvide kirjeldamiseks, nagu tume või laiguline roheline, oranž ja must. Jaspis on peaaegu alati mitmevärviline, ainulaadsete värvimustrite.

Nimi Jaspis on pärsia päritolu ja tähendab " aardekandjat ". See sai alguse ladinakeelse nime Gaspar variatsioonist, mis tulenes pärsia sõnast ganzabara, mis tähendab "varade tooja".
Päris jaspis on valmistatud krüptokristallilisest kvartsist. Sellel on kvartsi füüsikalised omadused, mistõttu jaspise kõvadus on Mohsi skaalal 7. See tähendab, et ehtsat jaspist ei saa kriimustada klaasitüki ega noaga. Päris jaspis on läbipaistmatu.

Metafüüsilised omadused
Piltjaspis on maastikukivi, mis aitab meil maailmas oma kohta leida. Kui oleme teelt kõrvale astunud või läinud teele, mida me kunagi ei kavatsenudki, arvatakse, et piltjaspis annab aega ja ruumi asjade sorteerimiseks. Arvatakse, et see kivi aitab kaasa sisemisele vaikusele ja tugevdab varasemate mälestuste meeldetuletamist, et neid saaks mõista ja töödelda. Vääriskivide raviga tegelejate seas on piltjaspis võimas maanduskivi, mis soodustab ühendust maaga.
Mõned peavad seda kivi otseseks sõnumiks Maalt endalt, sisendades mõõdutunnet, tuues lohutust, leevendades hirmu ja kasvatades harmooniat. Kuigi see pole ametlik sünnikivi, on piltjaspis seotud astroloogilise märgiga Lõvi.
Jaspis hoiab ja toetab pingelistel aegadel ning toob rahu ja terviklikkuse. Jaspis pakub kaitset ja neelab negatiivset energiat. See tasakaalustab yini ja yangi. Jaspis eemaldab elektromagnetilise ja keskkonnareostuse, sealhulgas kiirguse .

Geoloogilised omadused
Jaspise vääriskive leidub kõikjal maailmas, kuid pilt-jaspisel on suured leiud Aafrikas ja Brasiilias. Jaspis on üldiselt ebapuhas ränidioksiid, millel on ainulaadsed mustrid, mis on tekkinud mineraalide konsolideerimisel, mis loob selle kivi erinevat tüüpi.
Oregonis leidub nelja piltjaspise vormi: tavaline piltjaspis, Biggsi jaspis (vapustav tume piltjaspis), Deschutes jaspis (sarnane Biggsiga) ja Owyhee jaspis (hele "kõrbemaastiku" piltjaspis).

Mineraalide teave Silikaat, kaltsedoon, kvartsrühm
Keemiline koostis SiO2
Värv Kreem, pruun, hall, oranž, muud maatoonid
Kõvadus 6-1/2 kuni 7 (Mohs)
Erikaal 2,58 - 2,91
Murdumisnäitaja 1,54 (ligikaudne)

Piltjaspise õige hooldus
Jaspised on vastupidavad materjalid, kuid parim meetod piltjaspise puhastamiseks on lihtsalt sooja seebiveega pehme lapi või harjaga.