Eva-Lotta kunstiäri

Ametüst auguga kivi

Hind: 9.80 €
Ostukorvis:    Koguse valimisel lisandub toode automaatselt ostukorvi.
Tootekood: Ametüst
Ametüst-kristalliline kvarts. Pilt illustreeriv.Ametüst tumedam.
Hoidke seda rikast kivi oma rahakoti lähedal.
Ametüst on suurepärane talisman loomingulises kunstis.
Ametüst on ka tuntud ravitseja, millel on sügav mõju kroontšakra tasakaalustamisel.

Ametüsti ajalugu:

Ametüst (hääldatakse AM-eh-thihst) on üks levinumaid ja populaarsemaid vääriskivimaterjale. Sõltuvalt mangaani ja raua sisaldusest varieerub selle kvartsi värvus sügavlillast kuni kahvatu lavendlini.
Vanade kreeklaste sõnul oli selle vääriskivi päritolu nümf nimega Amethystos. Ta keeldus veini- ja joobejumala Dionysose tähelepanust. Kui ta teda jälitas, palvetas naine kaitset ja puhtuse säilitamist. Neitsijumalanna Artemis vastas tema abikutsele, muutes nümfi valgeks või selgeks kiviks. Lugu lõpeb sellega, et Dionysos valab oma veini kivile – kas kogemata või tahtlikult – värvib kristalli lillaks.
Kuna muistses Vahemere piirkonnas oli lilla värvaine kuninglik valik, hakati ametüsti kiiresti seostama jõukuse ja võimuga. Traditsiooniliselt kaunistas see rikaste ja võimsate monarhide rüüd ja kroone, mida peeti väärtuselt samaväärseks rubiini, smaragdi ja safiiriga. Ametüstil on endiselt koht võimusaalides, seda kannavad kirikuametnikud Šoti kirikus, anglikaani/piiskoplikus hierarhias ja roomakatoliku kirikus.
Briti kroonijuveelide hulka kuuluvad mitmed ametüstiga tükid, sealhulgas kuninglik skepter ristiga, Kent Demi-Parure ja arvukad prossid, mida kandsid kuninganna Elizabeth II ja teised naissoost pereliikmed. Teistel kuninglikel peredel on oma kollektsioonides ametüstiga kaetud tiaarad ja parüürid.
Ametüst on veebruari sünnikivi.

Ametüsti metafüüsilised omadused:

Oma päritolu müüdi tõttu arvatakse, et see kivi hoiab ära joobeseisundi ja suudab vaigistada mitmesuguseid muid füüsilisi isusid ja mõnuaineid. Arvatakse, et see kainestav toime selgitab ka vaimset teravust, parandades selle kandjate otsustusvõimet. See muutis selle noortele meestele populaarseks kinkimiseks – aidates neil vältida kiusatusi ja hoida neid relvade kasutamisel selgena.
Leonardo Da Vinci kirjutas kunagi, et ametüstil on jõud kurjade mõtete hajutamiseks ja intelligentsuse elavdamiseks. Tervendajad on ametüsti kasutanud oma psüühiliste võimete ja intuitsiooni suurendamiseks sajandeid. Kultuurideüleselt kasutati seda populaarset kalliskivi rahu ja ühendamise sümbolina. Samuti arvatakse, et see tekitab nendes, kes seda kannavad, rahuliku ja rahuliku tunde.
Ametüsti kasutatakse sageli meditatsiooni ajal üldise vaimse tasakaalu tunde tagamiseks. Mõned naturopaadid kasutavad ametüsti unetuse ja suhkru tasakaalustamatuse raviks ning peavalude leevendamiseks.

Ametüsti geoloogilised omadused:

Ametüst on looduslikult esinev makrokristalliline (tähendab suuri kristallmoodustisi) kvartsisort, mis tavaliselt kasvab ahhaatgeoodide siseküljel. Ametüsti kristalle sisaldavad geoodid tekivad savi, muda, liiva või kruusa ladestamisel ja tihendamisel voolava veega. Kuigi kristallid ise võivad kasvada mitme tolli pikkuseks, ulatuvad ametüstikristalle sisaldavad geoodid sageli mitme jala kõrguseks. Mõned suurimad ametüstgeoodid on leitud Brasiiliast. Muud kohad, kus ametüsti kaevandatakse, on Sri Lanka, India, Uruguay, Madagaskar, Saksamaa, Austraalia, Mehhiko, Aafrika, Venemaa ja Ameerika Ühendriigid.
See majesteetlik vääriskivi saab oma värvi mangaani ja/või raua olemasolu tõttu. Sõltuvalt läbipaistvas kvartsis sisalduvate mineraalide kombinatsioonist võib ametüst olla ka punakaslilla või kollakaslilla. Kui ametüsti oleks vähem, oleks see veelgi hinnatum ja kallim!